2017. 10. 12.

Nem csak üvegfal mögül mutatják a babákat


Változik a látogatási rend a Karolina Kórház újszülött osztályán. Ezután már nem csak üvegfalon keresztül nézhetik majd a rokonok a babát. Változás lesz a császármetszést követő szülés után is, hogy a család szinte azonnal együtt lehessen az újszülöttel.

20171012mosonvarmegye

Fél éve vezeti dr. Szijjártó László a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gyermek-, illetve újszülött osztályát. A főorvos a kezdetektől szeretné a modern, nyugat-európai szakmai elveket követő gyakorlatot megerősíteni és teljessé tenni az általa vezetett osztályokon. Mint mondja: célja, hogy beteg- és szülőbarát, a szülőket partnernek tekintő ellátás alakuljon ki. Ennek érdekében több újítást is bevezetett az újszülött osztályon. Változtattak azon a gyakorlaton, hogy a szülés utáni első napokon az újszülöttet elkülönítik az anyától és csupán a szoptatás idejére vannak együtt. A főorvos mint mondja: indokolatlan ez az elkülönítés, ezért már a szülést követően azonnal, a nap huszonnégy órájában együtt van az baba az édesanyával.

Dr. Szijjártó László hozzátette: az elkövetkezendő hetekben a látogatási rendet érintő változtatások bevezetését tervezik. Céljuk, hogy ne zárják ki a családtagokat abból, hogy érintkezhessenek a babával. Jelenleg ugyanis egy üvegfalon keresztül láthatják a rokonok, barátok az újszülöttet. A főorvos szerint felesleges ez a korlátozás, hiszen amennyiben a látogatók nem szenvednek valamilyen fertőző betegségben, illetve higiéniai állapotuk is megfelelő, semmiféle veszélyt nem jelentenek az újszülöttre. Az új rend szerint megmarad ugyan a délelőtti és délutáni látogatási idő, ám az anyukák az étkező helyiségbe kivihetik majd babájukat. Fontos azonban, a zsúfoltság elkerülése érdekében, hogy egy kismamát, illetve babáját egyszerre ne csoportosan, hanem két-három rokon, barát látogassa egyszerre.

Ugyancsak változtatásokat tervez a főorvos a közeljövőben a császármetszést követő újszülött ellátásban az anya, baba és az apával való találkozás rendjében. Dr. Szijjártó László elmondta: ilyen esetekben sajnos még nem lehetséges, hogy az újszülött és az anya azonnal együtt maradhassanak az “arany órában”. Ezért arra törekednek, hogy a lehetőségeikhez képest minél kisebb mértékben térjenek el a normál szülés utáni időszaktól. Az újszülöttet az anyaméhből való kiemelése után az újszülött ápoló és a gyermekorvos fogadja, szárazra törli és megvizsgálja az anya feje melletti vizsgáló asztalon, úgy, hogy az anya láthassa, hallhassa. Ez pár percet vesz igénybe. Ezt követően, a babát az anya arcához helyezik, összebújhatnak, megpuszilhatják egymást. A főorvos szerint ilyenkor az addig sokszor síró gyermek elcsendesedik, megnyugszik és láthatóan élvezi a találkozást édesanyjával. E rövid ismerkedés után az újszülöttet elviszik a hideg műtőből az újszülött osztályra, ahol lehetőség lesz arra, hogy az édesapával legyen együtt, amíg az anya a műtőből visszaérkezik. Az újszülött osztályon az erre a célra kialakított szobában az apa, esetleg nagyobb testvérrel, vagy valamelyik nagyszülővel várhatja majd a babát. Amennyiben az apa igényli, lehetőség lesz bőr-bőr kontaktusra a gyermekével. Javasolják  fényképek készítését is, amit az anya később megnézhet, így nem marad ki teljesen az első találkozások örömteli pillanataiból. A műtőből az anyát a szülészeti kórterembe viszik, ahol az ágyába kerül és a szülésznői kontroll után az ágyával betolják majd az apához. Arra törekednek, hogy ez lehetőleg a szülést követően egy órán belül megtörténjen. Itt körülbelül fél órán át együtt lehet majd a család: anya, apa, az újszülött és esetleg nagyobb testvér.

Forrás: mosonvarmegye.net

 

Cikkek

Mosonmagyaróvár felkészült a koronavírusos betegek ellátására

Példaértékű összefogással készül fel a COVID-19 betegek ellátására a mosonmagyaróvári Karolina Kórház.

Részletek

2020. 05. 05.

Keressük a kedvenc ápolónkat

Jelölt: Tóth Adrienn
Jelölt: Horváth Veronika

Részletek

2019. 10. 25.

Tombolából életmentő eszközök a mosonmagyaróvári Karolina Kórháznak

Évek óta hagyomány, hogy a környék vadásztársaságai a vadásznap tombolájának bevételéből a mosonmagyaróvári Karolina Kórházat támogatják. Ezúttal a gasztroenterológiai osztály vásárolhatott életmentő eszközöket.

Részletek

2019. 08. 07.

Május, a stroke tudatosság hónapja

Május a Stroke tudatosság hónapja, amely emlékeztet arra, hogy a megelőzés és az időben megkezdett megfelelő kezelés kulcsfontosságú az egészség megőrzésében.

Részletek

2019. 06. 01.

Tizenhárommillió forintból tizenhét jutott a gyógyulásra

Tizenhárommillió forintért vásárolt, ám tizenhétért kapott új eszközöket ,,Fogadj örökbe egy szívdobbanást!" kampányunknak köszönhetően a Karolina Kórház intenzív osztálya. A berendezéseket hetek, hónapok óta használják már.

Részletek

2019. 05. 15.

Összefogás Karolina Kórházért - Fogadj örökbe egy szívdobbanást!

A Kisalföld újabb közösségi kampányt indít a Mosonmagyaróvár környéki emberekért. Ezúttal a Karolina Kórház intenzív osztályát segítjük. Korszerű őrző monitorok kellenek oda, hogy javuljon a térségi betegek ellátásának biztonsága. Számítunk az Ön nagylelkűségére is.

Részletek

2018. 09. 27.

Adomány

A Kardiológiai- Pulmonológiai részleget értékes adománnyal segítik

Részletek

2018. 09. 13.

Újabb Példás eredmény

Közel 1 millió forint értékű felszerelést adományozott a PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért szervezete a Karolina Kórház Újszülött Osztálya számára.

Részletek

2018. 05. 28.

Orvosi műszer lett a húszforintosokból

Egy nyelőcső, gyomor és a patkóbél betegségeinek kimutatására használatos új gasztroszkópot szerzett be a mosonmagyaróvári Karolina Kórház a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás 1,8 millió forintos támogatásával. Lakosonként húsz forintot összeadva.

Részletek

2018. 03. 22.

Összefogásból életmentő készülék

Egy életmentő készüléket, úgynevezett Lifepak bifázisos defibrillátort sikerült beszerezni széleskörű összefogással a mosonmagyaróvári Karolina Kórház sürgősségi osztálya számára. Az eszközt a minap adták át ünnepélyes keretek közt.

Részletek

2018. 01. 31.

Copyright © 2018. - Karolina Kórház-Rendelőintézet - All Rights Reserved
Designed and created | cYBERsILENCE2018 ®