2017. 11. 14.

A sürgősségin nem a megfázást kezelik


Két és fél éve működik úgynevezett triage rendszerrel és önálló osztályként a Karolina Kórház sürgősségije. Az osztály tulajdonképpen a kórház kapuja, hiszen ide jönnek az utcáról a sürgős ellátást igénylők és ide futnak be a mentők is. Havonta átlagosan több mint ezer beteg keresi fel a sürgősségit.

20171113mosonvarmegye

„Előbb utóbb mindenki kapcsolatba kerül a sürgősségivel. Vagy bejön, vagy hozzák, vagy egy közeli hozzátartozója kerül ide.” – hangsúlyozza dr. Valér Marcell osztályvezető. Mint mondta: éppen ezért lenne fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mire való az osztály. Sokszor ugyanis indokolatlanul, több napja, hete, vagy akár hónapja fennálló problémákkal jönnek a sürgősségire. „Akut, hirtelen kialakuló, az életet veszélyeztető állapot. Alapvetően ilyen panaszok esetére áll rendelkezésre a sürgősségi osztály. Ennek ellenére gyakorta érkeznek betegek hosszabb ideje fennálló panaszokkal, fogfájással, hasmenéssel, megfázással, de olyan is előfordult, akinek a torka fájt, benőtt a körme, vagy hetek óta fájdalmas a vizelése. Ezekkel a panaszokkal a háziorvost, vagy a szakrendelést kell felkeresni.” – szögezte le a főorvos. Dr. Valér Marcell kiemelte: a betegeket abból a szempontból vizsgálják, hogy szükségük van-e kórházi alapú sürgősségi ellátásra. Amennyiben nem, úgy a háziorvos, vagy szakrendelés felkeresését javasolják. „A cél kiemelni azokat, akiknek valóban azonnali ellátásra van szükségük. A vizsgálatokat követően eldöntjük, hogy kórházi felvételt igényel, vagy szakrendelésre, illetve háziorvoshoz irányítjuk a beteget.” – hangsúlyozta dr. Valér Marcell. A pácienseket úgynevezett triage értékelő rendszer alapján osztályozzák, ami segítségével meghatározzák az ellátás sorrendjét és szintjét is. A triage-szint határozza meg, hogy a beteget mennyi időn belül kell orvosnak megvizsgálnia. Először egy állapotfelmérés történik, besorolják a beteget egy kategóriába a súlyossági állapotnak megfelelően – fejtette ki Medvácz Péter főnővér helyettes.

A főorvos kiemelte: az osztály működése óta eltelt két és fél év alatt sokat javult a helyzet, a betegek és a háziorvosok közül is sokan megértették már a sürgősségi működésének lényegét. Gyakran azonban a városban, vagy a környéken dolgozó vendégmunkások nincsenek tisztában azzal, hogy például megfázással, gyomorrontással, vagy hasmenéssel a területileg illetékes háziorvost kell felkeresni. „Többször előfordult, hogy a munkáltatók küldik a betegeket ilyen panaszokkal a sürgősségire.” – tette hozzá Krániczné Major Alexandra főnővér.

Dr. Valér Marcell elmondta: az utóbbi időben gyakorta tapasztalják azt is, hogy a délelőtti órák viszonylagos nyugalmát követően délután kettő óra körül rengetegen érkeznek. A tapasztalatok szerint ennek oka, a betegek nincsenek tisztában azzal, hogy háziorvosuknak délután négyig rendelkezésre kell állnia, függetlenül a rendelési időtől.

Forrás: mosonvarmegye.net

 

Cikkek

Mosonmagyaróvár felkészült a koronavírusos betegek ellátására

Példaértékű összefogással készül fel a COVID-19 betegek ellátására a mosonmagyaróvári Karolina Kórház.

Részletek

2020. 05. 05.

Keressük a kedvenc ápolónkat

Jelölt: Tóth Adrienn
Jelölt: Horváth Veronika

Részletek

2019. 10. 25.

Tombolából életmentő eszközök a mosonmagyaróvári Karolina Kórháznak

Évek óta hagyomány, hogy a környék vadásztársaságai a vadásznap tombolájának bevételéből a mosonmagyaróvári Karolina Kórházat támogatják. Ezúttal a gasztroenterológiai osztály vásárolhatott életmentő eszközöket.

Részletek

2019. 08. 07.

Május, a stroke tudatosság hónapja

Május a Stroke tudatosság hónapja, amely emlékeztet arra, hogy a megelőzés és az időben megkezdett megfelelő kezelés kulcsfontosságú az egészség megőrzésében.

Részletek

2019. 06. 01.

Tizenhárommillió forintból tizenhét jutott a gyógyulásra

Tizenhárommillió forintért vásárolt, ám tizenhétért kapott új eszközöket ,,Fogadj örökbe egy szívdobbanást!" kampányunknak köszönhetően a Karolina Kórház intenzív osztálya. A berendezéseket hetek, hónapok óta használják már.

Részletek

2019. 05. 15.

Összefogás Karolina Kórházért - Fogadj örökbe egy szívdobbanást!

A Kisalföld újabb közösségi kampányt indít a Mosonmagyaróvár környéki emberekért. Ezúttal a Karolina Kórház intenzív osztályát segítjük. Korszerű őrző monitorok kellenek oda, hogy javuljon a térségi betegek ellátásának biztonsága. Számítunk az Ön nagylelkűségére is.

Részletek

2018. 09. 27.

Adomány

A Kardiológiai- Pulmonológiai részleget értékes adománnyal segítik

Részletek

2018. 09. 13.

Újabb Példás eredmény

Közel 1 millió forint értékű felszerelést adományozott a PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért szervezete a Karolina Kórház Újszülött Osztálya számára.

Részletek

2018. 05. 28.

Orvosi műszer lett a húszforintosokból

Egy nyelőcső, gyomor és a patkóbél betegségeinek kimutatására használatos új gasztroszkópot szerzett be a mosonmagyaróvári Karolina Kórház a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás 1,8 millió forintos támogatásával. Lakosonként húsz forintot összeadva.

Részletek

2018. 03. 22.

Összefogásból életmentő készülék

Egy életmentő készüléket, úgynevezett Lifepak bifázisos defibrillátort sikerült beszerezni széleskörű összefogással a mosonmagyaróvári Karolina Kórház sürgősségi osztálya számára. Az eszközt a minap adták át ünnepélyes keretek közt.

Részletek

2018. 01. 31.

Copyright © 2018. - Karolina Kórház-Rendelőintézet - All Rights Reserved
Designed and created | cYBERsILENCE2018 ®